Vad är Cashmere?

Cashmere är ett väldigt mjukt ull som kommer från kashmirgeten.

Getterna lever på de höga platåerna i Gobiöknen som sträcker sig mellan Kina, Mongoliet, Pakistan och Afghanistan. I det område i Indien som heter Kashmir lever idag väldigt få getter.

Getterna lever i ett extremt kallt och ogästvänligt klimat. För att klara tillvaron så har getterna en väldigt varm och extra mjuk underpäls som också kallas för dun. Den ska skydda dem under den kallaste perioden av året men så fort vädret blir varmare så startar fällningen.

Getterna föds upp av familjer till herdar som äger ett stort antal djur. Cashmere tas från geten under fällningssäsongen på våren. Då klipps och kammas alla getter och man separerar det fina ullet från det kraftiga som sedan tvättas innan det skickas till fabriker. Det tar två till fyra år för en get att producera så pass mycket ull som till en tröja.

Nästan alla cashmeretröjor ”noppar” i början. Det beror på att när ullet spinns till garn så finns det olika längd på fibrerna och de kortaste fibrerna kryper ut på ytan efter stickning och användning och blir vad vi kallar ”noppor”. Efter en tvätt så brukar noppandet avta men man ska veta att det inte är något fel utan helt normalt.

Cashmere kommer naturligt i färgerna vit, grå eller brun men vi färgar den med miljövänliga färger för att få de nyanser som vi tycker passar för säsongen.

right